Setkali jste se v našich jídelnách s názvy a pojmy, které jsou pro Vás nové? Vyhledejte si je v našem slovníčku pojmů.
A |
|
| Azuki | Malé cca 5mm dlouhé vínově zbarvené fazole. Někdy je najdete pod názvem adzuki. Azuki jsou oblíbené pro svou lehkou stravitelnost. Velmi výrazně zlepšují činnost ledvin. |
| Agar-agar | Známý též jako Kanten, je směs želatin vyrobených z mořských řas. Je to skvělý želírovací prostředek. |
| Amarant | Pseudoobilovina, její semeno se však jako obilovina podobně používá, čili z praktického hlediska se jako obilovina vnímá. |
| Arame | Druh mořské řasy. Obsahuje nejméně 101x více vápníku než mléko. |
B |
|
| Basmati | Druh ušlechtilé rýže, charakteristická svou oříškovou chutí a vůní. |
| Bulgur | Druh obiloviny – předvařená nalámaná celozrnná pšenice. |
C |
|
| Cérie | Rostlinná bílkovina vhodná jako náhražka za maso. Cérie se skvěle hodí na přípravu guláše, řízků, závitků, ale své místo má i ve studené kuchyni na obložené mísy, do baget apod. Cérie obsahuje lepek. |
| Cizrna | Velmi oblíbená luštěnina, známá také jako římský hrách. Řadí se mezi jedny z nejlépe stravitelných luštěnin. |
D |
|
| Draco | Vegetariánská náhražka masa, ve formě pšeničné bílkoviny. |
G |
|
| Gomasio | Opražené a rozemleté sezamové semínko s mořskou solí. Připravuje se ve speciální misce „suribachi“. V našich jídelnách najdete Gomasio vyráběné stejným způsobem také ze slunečnicových, lněných a dýňových semínek. |
J |
|
| Jáhly | Obilovina vznikající odstraněním nestravitelné slupky z prosa. Jáhly jsou tedy vyloupané proso. |
K |
|
| Kamut | Druh obiloviny, je předchůdcem dnešní tvrdé pšenice. Kamut je známý pro svou výraznou máslovou chuť a snadnou stravitelnost. |
| Karob | Doporučuje se jako náhrada za kakao. Známý také pod názvem svatojánský chléb. |
| Kernoto | |
| Kondiment | |
| Kuskus | Jde o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici ze pšenice, ječmene nebo prosa. Nejčastěji využíván jako příloha, nebo při přípravě rizot. |
M |
|
| Minestrone | Zeleninovo-luštěninová směs s rýží a těstovinou. |
| Miso | Fermentovaná směs sóji, mořské soli a obilí. Směs je taková podivná hnědá hmota, využívaná k přípravě tzv. Miso polévek. |
| Mungo | Druh fazolek, poznáte je podle světle zelené barvy a velmi malého vzrůstu. |
| Musaka | Tradiční balkánský zapékaný pokrm. |
N |
|
| Navy | Druh bílých fazolí vynikající svou jemnou chutí. |
P |
|
| Pickles | Kvašená zelenina, nejčastěji krátkodobě kvašená. V našich jídelnách nejčastěji připravujeme pickles ve dvou variantách z bílého zelí, cibule, mrkve a červené řepy. |
| Pohanka | Pseudocereálie, avšak běžně užívaná jako obilovina. Nejznámější je pro svůj bohatý obsah rutinu, který zvyšuje elasticitu krevních kapilár. |
| Polenta | Instantní kukuřičná krupice. |
| Pomalý hrnec | Nádoba určená k pomalému vaření. V našem jídelníčku jsme tak nazvali jídlo, které tímto pomalým vařením připravujeme. Pro velkou oblíbenost tohoto jídla, jej v našich jídelnách připravujeme pravidelně každý týden. |
R |
|
| Robi | Tepelně upravený polotovar bez obsahu živočišných bílkovin, tuku, sóji. Svým podílem rostlinných bílkovin, konzistencí, vzhledem a chutí se vyrovná masu. Je snadno stravitelný. Není vhodné pro bezlepkovou dietu. |
S, Š |
|
| Seitan | Rostlinná bílkovina z pšeničné mouky, používaná jako náhražka masa. |
| Shiitake | Druh léčebných japanských houbiček. |
| Shoyu | Přírodně fermentovaná sojová omáčka. Vyrábí se tradičním kvašením rozdrcených sójových bobů, pšenice a mořské soli za přítomnosti fermentačních kultur. |
| Sojanéza | Náhražka klasické majonézy či tatarky. Obsahuje nižší procento tuku a je obohacena vlákninou a vitamíny. Používá se v teplé i studené kuchyni. |
| Šmakoun | Hmota vyrobena z čistých vaječných bílků. Neobsahuje téměř žádný tuk, cukr, cholesterol. Řadí se mezi bezlepkové výrobky. |
| Šoulet | Židovské jídlo připravované z krup a luštěnin. |
| Špalda | Druh obilí – prababička dněšní pšenice. |
| Špaldoto | Pokrm připravený z pšenice špaldy na způsob rizota. |
T |
|
| Tahini | Pasta světle krémové barvy vyráběná z mletých sezamových semínek. |
| Tamari | Přírodní sojová omáčka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě misa. Výhodou Tamari je, že bývá bezlepku. |
| Tempeh | Fermentovaný sojový „sýr“. Na pultech k dostání v několik druhů. Čerstvý je nejzdravější, ale ne každému ze začátku zachutná. Pro začátečníky proto doporučujeme vyzkoušet upravené druhy: uzený, smažený nebo marinovaný tempeh. |
| Tofu | Sojový „sýr“ vyráběný srážením sojového mléka. Tofu je k dostání v několika variantách: natural, uzené, marinované. Tofu Natural je opět pochopitelně nejzdravější a je potřeba jej před konzumací vždy tepelně upravit. |
